Този сезон отстрелът на дивите прасета ще започне по-рано заради опасността

...
Този сезон отстрелът на дивите прасета ще започне по-рано заради опасността
Коментари Харесай

Отстрелът на дивите прасета започва по-рано заради опасността от африканска чума

Този сезон отстрелът на дивите свине ще стартира по-рано поради заплахата от африканска чума по свинете, оповестява 24 часа.

Промените в регламента са заради опасенията, че болестта се доближава към границите на България, а по този начин ще се понижи популацията на животните на единица повърхност и заразата няма да придобие епидемиологичен темперамент. 

Като най-рискови за навлизане на болестта у нас се обрисуват пограничните територии с Румъния, в която през последните две седмици има оповестени десетки нови огнища. Заради рискът от разпространяване на болестта, кабинетът разгласи, че ще се вдигне телена ограда по границата със северната ни съседка. 

Експерти от БАБХ ще обучат по двама души от всяка ловна дружинка за вярното взимане на проби от месото за разбор. Българските ловци упорстват да се основат условия за безвредна обработка на отстреляните диви прасета, с цел да се предодвратят рисковете от разнасяне на болестта. Такива още не са направени. 

Засилени са към този момент и проверките по граничните пунквоте поради възбраната да се придвижва месо, салами и всевъзможни артикули от свинско месо. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР